Letfordøjelig kost
I dag hører vi meget om, hvordan grov kost er godt for os, bl.a. i forbindelse med diverse slankekure, generelle kostråd og lignende – og det skulle også være godt for fordøjelsen. Det passer muligvis på nogle af os, men for de mennesker, der har et følsomt tarmsystem, kan den grove kost faktisk virke stik modsat og skabe kraftig nedsat trivsel og afføringsproblemer. Se, hvilke fødevarer som typisk giver fordøjelsesproblemer.
Mad der er godt for fordøjelsen
Har du mistanke om, at du har et sart eller følsomt mave-tarmsystem, skal du måske prøve at holde dig til følgende letfordøjelige madvarer:
- Produkter med fuldkornsmel, gerne rugbrød, hvedebrød og grahamsbrød
- Havregryn, både naturel og som grød
- Kartofler, kartoffelmos, ris og pasta
- Kogte eller blancherede grøntsager, undgå rå grøntsager
- Salat i små mængder. Pas på med mange grøntsags-/frugtskaller
- Fisk, kylling, svin og meget rødt kød i små mængder
- Bananer og pærer. Rå revne æbler, som er blevet brune
- Mejeriprodukter, som indeholder mælkesyrebakterier
- Undgå produkter med hele kerner
- Spis ikke syredannende frugt som æbler og appelsiner i store mængder
- Drik omkring 1,5 liter væske pr. døgn. Undgå store mængder frugtsaft, kulsyreholdige drikkevarer, vin og øl

Hvad er din tarmpassagetid?
Tarmpassagetiden er den tid det tager at fordøje din mad. Det kan være nyttigt at vide, hvad din passagetid er, hvis du lider af afføringsproblemer.
Det afslører din afføring
På vores afføringsskala kan du se, om der er tale om forstoppelse, forstoppelsesiarré eller diarré.