Kost og fordøjelsesproblemer
Har du problemer med mavesmerter, ustabil afføring eller luft i maven og tarmene, kan du nemt teste, om der er noget i din kost, som skaber disse problemer. Vi har samlet en oversigt over de fødevarer, som typisk kan give fordøjelsesproblemer. Du kan også teste din tarmpassagetid og på den måde blive klogere på dine fordøjelsesproblemer.
Test din kost
Tag en pause fra den fødevare, som du mistænker – og hvis du mistænker flere forskellige fødevarer, så test én ad gangen. Du skal undgå at spise den pågældende fødevare i 8-14 dage. Forsvinder maveproblemerne, er det sandsynligvis det, du har udelukket, som volder dig problemer. Fortsætter dine fordøjelsesproblemer, må du prøve med en anden fødevare.
Oppustet og utilpas mave
Hvis du føler du dig oppustet eller utilpas, kan forklaringen være, at du indtager meget store mængder luftproducerende kost i form af følgende madvarer:
Frugt | Grønsager | Drikkevarer | Andet |
---|---|---|---|
Syredannende frugter som f.eks. æbler, appelsiner og annanas | Kål, rå grønsager, salater, løg, hvidløg, ærter og andre bælgfrugter | Sukkerholdige og/eller kulsyreholdige drikke, alkohol, øl og vin | Sukker og kerner |
Meget ildelugtende prutter
Hvis du har meget ildelugtende prutter, kan det være, at du spiser for meget af følgende lugtproducerende kost:
Grønsager | Mælkeprodukter | Andet |
---|---|---|
Porre, kål, løg og hvidløg | Ost | Æg og stærkt krydret mad |
Mavekneb og forstoppelse
Hvis du lider af mavekneb, har forsnævringer i tarmkanalen eller tendens til forstoppelse, skal du måske se på, om du indtager for store mængder ufordøjelig kost som:
Frugt | Grønsager | Nødder og kerner |
---|---|---|
Dadler, rosiner, kokos, frugtskræl, frugthinder fra f.eks. grapefrugt eller appelsin, ananas, vindruer | Asparges, champignon, porre, spinat, salater, majs, ærter, rå hele grøntsager, agurkeskal, tomatskal | Kerner, utyggede nødder, mandler og popkorn |
Allergi
Hvis du får fordøjelsesproblemer af bestemte fødevarer, kan det også skyldes allergi. Enten fødevareallergi eller måske krydsallergi. Nogle pollenallergikere får nemlig allergiske symptomer, når de spiser bestemte fødevarer. Det kaldes krydsreaktion eller krydsallergi. Symptomerne kommer, fordi kroppen ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer, som er i pollen, og de stoffer, der er i bestemte fødevarer. Du kan læse mere om krydsallergi på Allergiguiden.