Halsbrand og sure opstød | maveguiden.dk
Halsbrand og sure opstød

Halsbrand og sure opstød

mIcon_stomache

Omkring hver fjerde dansker oplever at have halsbrand og sure opstød. Som navnet siger, opleves det som en brændende fornemmelse, der stiger fra maven eller den nedre del af brystet og op mod halsen og svælget. Se, hvad du selv kan gøre for at undgå for meget mavesyre.

Hvad er halsbrand?

Mavesyre og enzymer er nødvendige for at fordøje maden korrekt, men hvis der opstår ubalance i mavesyren, kan det være forbundet med ubehag og irritation. Halsbrand skyldes mavesyre-refluks, som er betegnelsen for, at surt maveindhold glider op i spiserøret. Det er noget, de fleste mennesker vil opleve på et eller andet tidspunkt. Det er som oftest forbigående.

Hvorfor får du sure opstød?

Nederst i spiserøret sidder der en lukkemuskel ved overgangen til mavesækken. Hvis lukkemekanismen ikke fungerer, vil mavesyren løbe op i spiserøret, hvilket resulterer i halsbrand og sure opstød. Når du bliver ældre, svækkes lukkemusklen, og derfor vil flere ældre opleve halsbrand. Se, hvad der kan lindre de sure opstød.   

Graviditet og halsbrand

Det er ikke usædvanligt at blive ramt af halsbrand, når du er gravid – det er helt normalt og ikke noget, du skal være bange for. Hvis du bliver ramt af halsbrand tidligt i graviditeten, skyldes det formentlig ændringerne i din hormonbalance, som gør lukkemusklen mellem dit spiserør og din mavesæk slappere. Det betyder, at mavesyren får nem adgang til at løbe op i spiserøret, hvilket kan give en brændende fornemmelse. Når du når længere hen i graviditeten – typisk i de sidste tre måneder – kan barnet presse på mavesækken, så der løber mavesyre op i spiserøret. Se, hvad du kan gøre, hvis du er gravid og har halsbrand.


mIcon_thumbup

Gode råd mod halsbrand

Undgå halsbrand at skære ned på syredannende fødevarer f.eks. kaffe.

Læs mere

csm_balancid-novum-modhalsbrand-og-sure-opstoed-456x268_7d9c2c63cc

Middel mod halsbrand

Balancid® Novum tyggetabletter med pebermyntesmag lindrer sure opstød. Balancid Novum kan bruges af gravide.

Læs mere

viatris_logo

Du forlader Allergiguiden.dk

Ved at klikke på "Fortsæt" nedenfor, forlader du dette Viatris-tilknyttede websted for at komme frem på et tredjepartswebsted, der udelukkende er ansvarligt for dets indhold.