Diagnosticering af irriteret tyktarm| maveguiden.dk
Diagnose irriteret tyktarm

Diagnose irriteret tyktarm

mIcon_doctor1
mIcon_doctor1

Diagnosen irriteret tyktarm kan stilles, når symptomer som f.eks. vekslende afføring, oppustet mave og mavesmerter er til stede, og når du umiddelbart ikke har andre sygdomme, som kan tænkes at fremkalde symptomerne. Symptomerne vil således i mange tilfælde være tilstrækkelige til, at lægen kan stille en diagnose. Se, hvad de typiske symptomer på irriteret tyktarm er.

Udelukkelse af andre sygdomme

Din læge kan vælge at foretage flere undersøgelser for at udelukke, at dine symptomer skyldes andre sygdomme. Det kan være undersøgelser som: 

  • Blodprøver
  • Leverprøver
  • Rektoskopi – undersøgelse af endetarmen gennem et stift rør.
  • Koloskopi – kikkertundersøgelse af tarmen. Ved en koloskopi fører lægen en bøjelig slange, et skop, gennem hele tyktarmen og undersøger på den måde tarmen indvendigt. Undersøgelsen udføres på et hospital eller speciallægeklinik.

I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at få udført en røntgenundersøgelse (CT-scanning) af tyktarmen.

mIcon_eating

Low FODMAP

Hvis du lider af irriteret tyktarm, så prøv evt. Low FODMAP diæten.

Læs mere

mave_illustration_dansk

Hvad er din tarmpassagetid?

Tarmpassagetiden er den tid det tager at fordøje din mad. Det kan være nyttigt at vide, hvad din passagetid er, hvis du lider af afføringsproblemer.

Læs mere

viatris_logo

Du forlader Allergiguiden.dk

Ved at klikke på "Fortsæt" nedenfor, forlader du dette Viatris-tilknyttede websted for at komme frem på et tredjepartswebsted, der udelukkende er ansvarligt for dets indhold.