Behandling af irriteret tyktarm | maveguiden.dk
Behandling af irriteret tyktarm

Behandling af irriteret tyktarm

mIcon_gastro
mIcon_stomache

Da man ikke kender årsagen til irriteret tyktarm, er det svært at behandle effektivt for lidelsen. Det handler i høj grad om at afprøve forskellige ting og se, om de virker for dig. Du kan eksempelvis ændre på din kost og få noget mere motion.

Low FODMAP diæt

Low FODMAP-diæten kan måske hjælpe dig med at slippe af med irritabel tyktarm. FODMAP står for Fermenterbare, Oligosakkarider, Disakkarider, Monosakkarider og (And) Polyoler.

Det er betegnelsen for en gruppe kortkædede kulhydrater, der optages dårligt i tyndtarmen. På grund af den manglende optagelse i tyndtarmen passerer de videre til tyktarmen, hvor de både forgæres af bakterier til gas, hvilket kan medføre oppustethed, og trækker vand ind i tarmen, så afføringen bliver tynd. 

Mad du bør undgå Det må du gerne spise
Bløde oste, asparges, kål, løg, porre, bælgfrugter, æble og pære samt hvede, byg og rug Havre, ris, majs, hårde oste, salat, agurk, rodfrugter (inkl. kartofler), banan, appelsin, grape, bær, yoghurt og mælk

Irriteret tyktarm med forstoppelsessymptomer

Har du irriteret tyktarm med forstoppelsessymptomer,  bør du se på din kost. Det vigtigt, at den er grov – hvilket vil sige fiberrig og fedtfattig. Du skal spise ting som fuldkorn, grøntsager, frugt, fjerkræ, fisk og kød. Det kan være en idé at supplere din kost med et fibertilskud, men du skal være opmærksom på, at det kan øge luftgenerne hos nogle personer. Du kan også behandle din forstoppelse med afføringsmidler. Du bør vælge et produkt, der binder vand i tarmindholdet og på den måde blødgør afføringen. Spørg din læge eller dit apotek til råds, inden du begynder behandling med forstoppelsesmidler. Læs mere om forstoppelsesmidler, der er blødgørende.

Symptomer som diarré, oppustethed og mavesmerter

Hvis din irritable tyktarm kommer til udtryk ved diarré, kan du anvende et stoppende lægemiddel, f.eks. med indholdsstoffet loperamid , mens du kan behandle smerter (kolik) med lægemidler mod mavekramper. Spørg din læge eller dit apotek til råds, inden du begynder behandling med diarré- eller kolikmidler. Oppustethed kan forebygges ved at undgå for meget fiberrig kost – prøv evt. i en periode om det hjælper at undgå mælkesukker, slik og "grønne" grøntsager, f.eks. bønner, ærter, kål, broccoli osv. 

Dagbog

I nogle tilfælde kan mavegenerne også være udløst af noget, du har spist. Har du mistanke om det, kan det være en god idé, at du i en periode fører dagbog over, hvad du spiser, og hvordan din mave opfører sig. På den måde kan du få overblik over, om der er sammenhæng mellem mavegenerne og bestemte fødevarer. 

Terapi

Man mener, at nogle kan få irriteret tyktarm pga. psykiske belastninger som f.eks. stress, derfor kan behandling som psykoterapi eller mindfulness meditation måske reducere mavegenerne.

Er irriteret tyktarm farligt?

Irritabel tyktarm er ganske ufarligt, men ofte kronisk og tilbagevendende. Irritabel tyktarm medfører ikke en forhøjet risiko for at udvikle andre sygdomme – eksempelvis kræft i tyktarmen.

glad-sur_mund

Spørgsmål og svar

Specialsygeplejerske Gerd Johnsen har svaret på mere end 200 spørgsmål omkring maveproblemer.

Se alle spørgsmål og svar her

ac3comfort-mod-anakloe-og-haemorider

Endetarmrifter?

Har du fået rifter ved endetarmen pga. forstoppelse? Så kan Ac3 COMFORT hjælpe dig.

Læs mere

viatris_logo

Du forlader Allergiguiden.dk

Ved at klikke på "Fortsæt" nedenfor, forlader du dette Viatris-tilknyttede websted for at komme frem på et tredjepartswebsted, der udelukkende er ansvarligt for dets indhold.