Årsager til irriteret tyktarm | maveguiden.dk
Årsager til irriteret tyktarm

Årsager til irriteret tyktarm

Årsagen til irriteret tyktarm er ukendt. Men der er flere faktorer, som, man mener, kan have betydning. Overordnet set antager man, at irriteret tyktarm medfører en øget følsomhed i tarmen for ydre påvirkninger såsom tilsætningsstoffer i kosten. Den øgede følsomhed kan medføre forhøjet muskelaktivitet i tarmvæggen og ofte en uhensigtsmæssig tarmaktivitet, hvilket kan resultere i luftansamlinger samt tynd eller hård mave.

Kost og livstil

En af de ting, der muligvis er årsag til irritabel tyktarm, er ”forkert” kost og en uhensigtsmæssig livsstil i det hele taget. Der er flere, der sætter lighedstegn mellem symptomerne på irriteret tyktarm og indtagelse af sukker, alkohol og kaffe samt fed og krydret mad. Derudover kan for lidt motion også være med til at skabe uro i tarmen. Low FODMAD-kost anbefales ofte til personer med irriteret tyktarm. Læs mere om Low FODMAP.

Stress og psykiske belastninger

Et element, der er under mistanke for at kunne forværre symptomerne, er den menneskelige psyke. Det kan eksempelvis være, hvis du i en periode er udsat for stress, angst, humørsvingninger eller andre psykiske belastninger. 

Når hjernen og tarmen ikke taler sammen

Man mener, at en forstyrret kommunikation mellem hjernen og tarmen kan være en del af forklaringen på ændringerne i transportbevægelserne i tarmen og i balancen mellem udskillelse og optagelse af væske i tarmen, hvilket netop kan føre til irritabel tyktarm.

Endelig kan du også få symptomer efter en maveinfektion med sygdomsfremkaldende bakterier, eksempelvis salmonella eller campylobacter.


mIcon_eating

Low FODMAP

Hvis du lider af irriteret tyktarm, så prøv evt. Low FODMAP diæten.

Læs mere

ac3comfort-mod-anakloe-og-haemorider

Endetarmrifter?

Har du fået rifter ved endetarmen pga. forstoppelse? Så kan Ac3 COMFORT hjælpe dig.

Læs mere

viatris_logo

Du forlader Allergiguiden.dk

Ved at klikke på "Fortsæt" nedenfor, forlader du dette Viatris-tilknyttede websted for at komme frem på et tredjepartswebsted, der udelukkende er ansvarligt for dets indhold.