Gode råd mod forstoppelse | maveguiden.dk
Gode råd mod forstoppelse

Gode råd mod forstoppelse

Der er flere ting, du selv kan gøre for at komme forstoppelse til livs – både forebyggende, og hvis du allerede har forstoppelse. Med majsprøven kan du undersøge, hvor lang tid maden er om at passere gennem tarmene – det kan f.eks. være godt at kende din tarmpassagetid, hvis du skal tale med din læge om afføringsproblemer. Læs mere om majsprøven.

Sørg for at drikke rigeligt

Væske har en stor betydning for regelmæssig afføring og en sund tyktarm. Et af de mest udprægede symptomer på forstoppelse er hård afføring, og netop her er dit indtag af væske centralt, da det hjælper med til at gøre afføringen blødere. I løbet af et døgn bør du ideelt set drikke 1-1,5 liter væske, som ikke virker vanddrivende.

Spis en fiberrig kost

Kostfibre giver afføringen volumen og giver den en konsistens, så den tilpasser sig tarmens form. På den måde bliver afføringens transport gennem fordøjelsessystemet og ud gennem endetarmen nemmere. Pas på med at spise f.eks. kerner. Læs mere om kost og fordøjelsesproblemer.

Motionér regelmæssigt

Fysisk aktivitet stimulerer tarmens naturlige bevægelser. Især konditionstræning er godt, f.eks. løb og gang. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man som voksen får mindst 30 minutters motion om dagen af moderat til høj intensitet. Læs mere om, hvordan motion kan afhjælpe forstoppelse.

Lyt til din krop

Du bør gå på toilettet, når du mærker afføringstrang. Hvis du ignorerer din afføringstrang, hober afføringen sig op i tyktarmen og bliver hård og vanskelig at udskille. Det kan medføre, at du – for at undgå det problematiske toiletbesøg – udskyder din næste afføring, og pludselig er du havnet i en ond cirkel.

Sid ordentligt på toilettet

Hvis du sidder midt på toiletbrættet og læner dig en smule forover, vil du opleve, at det går nemmere med at komme af med din afføring. Hvis toiletkummen er for høj, kan du anbringe fødderne på en lav skammel eller lignende. Se, hvordan du sidder korrekt på toilettet.

Forsøg at gøre din hverdag mindre stresset

Det virker måske i sig selv stressende at skulle gøre sin tilværelse mindre stresset, men det kan have stor indflydelse på din forstoppelse. Jo mindre stresset du er i hverdagen, jo bedre vil dit fordøjelsessystem sandsynligvis have det. I forhold til forstoppelse hjælper det dog ikke at bekæmpe din stress med beroligende lægemidler, da de kan have den stik modsatte virkning på fordøjelsessystemet.

mIcon_faq

Spørgsmål og svar

Se de mere end 200 spørgsmål og svar om maveproblemer

Læs mere

Toiletlæsning om forstoppelse

Download vores brochure om forstoppelse – din guide til en velfungerende mave

Hent den her

viatris_logo

Du forlader Allergiguiden.dk

Ved at klikke på "Fortsæt" nedenfor, forlader du dette Viatris-tilknyttede websted for at komme frem på et tredjepartswebsted, der udelukkende er ansvarligt for dets indhold.