Sådan anvendes Moxalole | maveguiden.dk
Spørgsmål og svar om Moxalole®

Spørgsmål og svar om Moxalole® (macrogol 3350)


 • Hvad er forstoppelse?

  Forstoppelse er det enkelte menneskes fornemmelse af, at mave-tarm-kanalen ikke fungerer optimalt. Det er ikke kun et spørgsmål om at gå mindre hyppigt på toilettet. Det handler også om, at udtømningen er anstrengende og tidskrævende, samt om følelsen af ikke at have fået det hele med.

  Læs mere om forstoppelse

 • Hvordan behandler man forstoppelse?

  Valget af afføringsmiddel afhænger af, hvad din forstoppelse skyldes. Se, hvilke faktorer der har indflydelse på din fordøjelse. Derfor er dit afføringsmønster og din tarmpassagetid nogle af de vigtigste redskaber, når du skal finde det bedste middel mod forstoppelse til lige netop dig. Tag til lægen med din viden, så du kan få det korrekte afføringsmiddel. 

  I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at kombinere produkter fra to forskellige grupper – du kan f.eks. kombinere et afføringsmiddel, der virker på virker tarmindholdet, med et, som stimulerer tarmbevægelsen. Vær opmærksom på, at det ikke giver mening at tage to afføringsmidler inden for samme gruppe, da de virker på samme måde. Spørg din læge eller dit apotek til råds. Læs mere om de forskellige afføringsmidler.

 • Smerter og blod ved afføring?

  Hvis du har blod i afføringen, skal du altid gå til din læge. Det kan skyldes alt lige fra revner ved endetarmsåbningen til mavesår eller polypper – godartede udvækster, der vokser og kan blive til kræft.

  Hvis man er forstoppet, har man som regel også smerter ved afføring. Endetarmen er fra naturens side kun beregnet til at udskille lind afføring. Den er ikke beregnet til at udskille afføring, der er knoldet og hård. Den er heller ikke beregnet til at være konstant udspilet af overdrevent tykke pølser som følge af blokeringer. Smerter kan også skyldes:

  • Hæmorider
   Hæmorider er opsvulmede vener lige inden for endetarmsåbningen. De skyldes ofte udspiling gennem længere tid. Ud over at gøre ondt kan hæmorider klø og bløde en smule.
  • Kompakt afføring
   Når afføringen hobes op i endetarmen gennem nogen tid, bliver den massiv og vanskelig at komme af med. Så kna det komme på tale at anvende afføringsmidler. 
  • Revner ved endetarmsåbningen
   Endetarmsrifter ved endetarmsåbningen kan opstå ved udskillelse af hård afføring. De er ikke alene smertefulde – de bløder også.
  • Fremfald af endetarmen
   Fremfald af endetarmen vil sige, at et stykke af endetarmen krænges ud gennem endetarmsåbningen. Det er indlysende nok meget smertefuldt, og fremfaldet blokerer for afføringen. Fremfald af endetarmen kan behandles kirurgisk, men under alle omstændigheder skal man undersøges af en læge.
  • Tyktarmsbetændelse/infektion
   Tyktarmsbetændelse eller -infektion kan skyldes vedvarende tryk fra afføringen på tarmvæggen og -muskulaturen. Tilstanden kan optræde, hvis man er forstoppet, og den hårde afføring hober sig op i tyktarmen. Hvis ikke tilstanden afhjælpes, kan det medføre stærke smerter og andre problemer.
 • Er der nogen tips til at gøre udtømning af afføring nemmere?

  Ud over ændring i livsstil i form af motion og omlægning af kosten samt brug af afføringsmidler som f.eks. Moxalole, findes der forskellige tips til at behandle forstoppelse og gøre afføringen nemmere. Hvis du gør disse tips til en del af dine daglige vaner i stedet for kun at bruge dem som en nødløsning, vil du opleve at afføringen bliver meget nemmere at få ud, uanset om den er lind eller hård.

  • Gå på toilettet på samme tidspunkt
   Uanset om du har afføring tre gange dagligt eller tre gange ugentligt, kan du vænne fordøjelsessystemet til at blive udtømt på bestemte klokkeslæt. Det kan give problemer ved rejse på tværs af tidszoner – lige som resten af kroppen kan tarmsystemet også lide af jetlag. Hvis du ikke kan få et system med faste klokkeslæt til at fungere, så prøv at lægge dine toiletbesøg i forbindelse med  hovedmåltiderne.
  • Lad være med at jage – giv dig tid
   Jo mindre du stresser på toilettet, jo nemmere går det. Det kan være svært at bedømme, om man er forstoppet, men hvis du vænner dig til ikke at jage, vil du opleve forskellen, den dag du faktisk har forstoppelse. Du skal simpelthen lære at give dig god tid. Se toiletbesøget som en kærkommen pause i en hektisk hverdag. Hvis du ikke kan slappe ordentligt af på fællestoiletter, f.eks. på en arbejdsplads eller et uddannelsessted, så prøv at få det klaret, før du tager hjemmefra, eller umiddelbart efter at du kommer hjem igen.
  • Sid rigtigt på toilettet
   Det lyder måske fjollet, men der er en rigtig og en forkert måde at sidde på toilettet på:

   1. Sæt dig midt på toiletbrættet
   2. Læn dig en smule forover
   3. Hvis toiletkummen er for høj, så støt fødderne på en lav skammel eller tilsvarende.

   

 • Hvordan virker Moxalole?

  Moxalole er et såkaldt osmotisk afføringsmiddel, der virker ved at binde vand i afføringen. Vand er en naturlig bestanddel af afføringen, der giver den volumen og gør den lind. Når man er forstoppet, er afføringen længere tid om at passere gennem tyktarmen. Tyktarmen når at optage for meget vand, så afføringen bliver hård og vanskelig at udskille.
 • Hvordan tages Moxalole?

  Normal dosis er 1-3 breve Moxalole i døgnet. Det første brev tages om morgenen, og de næste to fordeles over resten af dagen. Når den ønskede virkning er opnået, kan dosis som regel nedsættes til ét brev om morgenen. Varigheden af en normal Moxalole-behandling er to uger. Hvis symptomerne ikke er forsvundet efter to ugers behandling, skal du tage en snak med din læge.
 • Hvor hurtigt virker Moxalole?

  De fleste mennesker oplever en virkning efter 12-24 timer. Moxalole virker lokalt i tyktarmen. Der går nogen tid, før Moxalole når frem til tyktarmen. Denne tid varierer en del fra person til person. Hvis du efter to dage stadig er forstoppet, kan du prøve at øge dosis til 2-3 breve i døgnet.
 • Hvor længe skal jeg tage Moxalole?

  Den sædvanlige behandlingsperiode er to uger, men det kan blive nødvendigt at fortsætte længere. Hvis symptomerne fortsætter efter to ugers behandling, skal du tage en snak med din læge.
 • Hvordan adskiller Moxalole sig fra andre typer afføringsmidler?

  Det aktive indholdsstof i Moxalole er macrogol 3350, der binder vand og øger afføringens volumen, så tarmbevægelserne stimuleres.
 • Hvorfor indeholder Moxalole elektrolytter?

  Kroppen holder en skrøbelig balance mellem opløste elektrolytter, altså salte som natriumchlorid, natriumhydrogencarbonat og kaliumchlorid. Hvis denne balance forstyrres, kan det være farligt. Især hvis man er ældre, svækket eller lider af hjerte-kar-sygdomme. Indholdet af elektrolytter i ét brev Moxalole er præcis nok til at modvirke tabet af livsvigtige elektrolytter, som følge af det øgede vandindhold i afføringen.
 • Kan Moxalole tages under graviditet eller amning?

  For de fleste afføringsmidler findes der meget begrænsede oplysninger om at bruge dem under graviditet eller amning. Det gælder også Moxalole, og det frarådes derfor at tage Moxalole under graviditet/amning uden først at have drøftet det med en læge.
 • Kan Moxalole benyttes til børn?

  Moxalole frarådes til børn under 12 år på grund af utilstrækkelige data vedrørende virkning og sikkerhed.
 • Kan tarmsystemet udvikle tolerance over afføringsmidler ved brug af Moxalole?

  Der foreligger ingen oplysninger, der tyder på, at macrogol kan fremkalde tolerance.
 • Hvordan skal Moxalole opbevares?

  Moxalole bør opbevares i den originale pakning ved stuetemperatur. Pulveret optager fugt fra luften.
glad-sur_mund

Gode råd mod forstoppelse

Vi har samlet en tække gode råd til, hvad du selv kan gøre, hvis du har fået forstoppelse.

Læs mere

mIcon_faq

Spørgsmål og svar

Se de mere end 200 spørgsmål og svar om maveproblemer

Læs mere

viatris_logo

Du forlader Allergiguiden.dk

Ved at klikke på "Fortsæt" nedenfor, forlader du dette Viatris-tilknyttede websted for at komme frem på et tredjepartswebsted, der udelukkende er ansvarligt for dets indhold.