Forstoppelse og hård mave l Maveguiden.dk
Forstoppelse

Forstoppelse

Forstoppelse bliver også kaldt træg eller hård mave eller konstipation eller obstipation. Der findes flere forskellige former for forstoppelse, bl.a. akut forstoppelse, kronisk forstoppelse, endetarmsforstoppelse  og forstoppelsesdiarré, der hver især kræver forskellige afføringsmidler. Det er derfor vigtigt at finde ud af, hvilken forstoppelse du har, før du begynder på en behandling. Du kan bl.a. anvende afføringsskalaen, afføringsskemaet og majsprøven, når du skal finde din type forstoppelse. Oplysningerne herfra kan du tage med til din læge, så I sammen kan finde den rette behandling. Læs mere om symptomerne på forstoppelse her.

Mange lider af træg og hård mave

Det skønnes, at 10-20 % af den danske befolkning lider af forstoppelse i en sådan grad, at de mere eller mindre regelmæssigt tager afføringsmidler. Det er mennesker i alle aldre, der får forstoppelse; alt fra små børn til de ældre på plejehjemmene. Men generelt set stiger hyppigheden med alderen. Vi har samlet en oversigt over, hvilke typer afføringsmidler der findes. Her kan du læse mere om, hvilken behandling der passer til de forskellige typer af forstoppelsesproblemer. Læs mere om behandling af forstoppelse. 

Forstoppelse kan være invaliderende

Tilstanden går i de fleste tilfælde over af sig selv, men det kan være yderst ubehagelig og smertefuldt, når det står på. Forstoppelse kan optræde i kortere eller længere perioder og kan være hæmmende for både ens arbejds- og privatliv. Du kan hente hjælp i vores brevkasse. Se brevkassen.

glad_mave

Spørgsmål og svar

Specialsygeplejerske Gerd Johnsen har svaret på mere end 200 spørgsmål omkring maveproblemer.

glad-sur_mund

Gode råd mod forstoppelse

Vi har samlet en tække gode råd til, hvad du selv kan gøre, hvis du har fået forstoppelse.

Læs mere

viatris_logo

Du forlader Allergiguiden.dk

Ved at klikke på "Fortsæt" nedenfor, forlader du dette Viatris-tilknyttede websted for at komme frem på et tredjepartswebsted, der udelukkende er ansvarligt for dets indhold.