Roskildesyge og diarré | maveguiden.dk
Roskildesyge og salmonella

Roskildesyge og salmonella

En virusinfektion som roskildesyge og bakterierne salmonella, campylobacter og yersenia er som oftest årsag til diarré. Turistdiarré skyldes typisk en infektion med bakterien E. coli.

Sådan bliver man typisk smittet:

  • Indtagelse af mad, der er forurenet med bakterier. Det skyldes især varmebehandling af kød eller æg eller utilstrækkelig køkkenhygiejne. Det er ofte ikke muligt at lugte eller se på maden, om der er smittefare.

  • Smitte med bakterier eller virus fra andre smittede personer. Det kan f.eks. være ved toiletbesøg. Det er derfor vigtigt med god håndhygiejne.

Diarré pga. bakterier og vira

Når du er blevet inficeret, vil mikroorganismerne irritere slimhinderne i tyk- og tyndtarmen, hvilket skaber en øget mængde væske i afføringen. Tarmens bevægelse kan øges så meget, at du får ondt, og nogle bakterier kan beskadige tarmens slimhinde så meget, at den bløder. Norovirus, som er skyld i roskildesyge, medfører desuden også i kvalme og opkastning.

Behandling af diarré

Hvis du har fået tynd mave på grund af en bakterie- eller virusinfektion, kan du anvende diarrémidler mod akut diarré. Læs mere om midler mod akut diarré.  

Du kan også anvende diarrémidler, som hæmmer tarmbevægelserne, hvis din diarré er meget vandtynd – f.eks. når du har fået rejsemave. Læs mere om diarrémidler, som hæmmer tarmbevægelserne.

mIcon_intimacy

Endetarmsgener pga. diarré

Diarré kan irritere huden omkring endetarmen. Se hvilke midler som kan lindre analkløe og irritation.

Læs mere

racermave

Gode råd mod diarré

Vi har samlet en række gode råd omkring diarré f.eks. om skånekost og hvad du kan drikke.

Læs mere

viatris_logo

Du forlader Allergiguiden.dk

Ved at klikke på "Fortsæt" nedenfor, forlader du dette Viatris-tilknyttede websted for at komme frem på et tredjepartswebsted, der udelukkende er ansvarligt for dets indhold.