Årsager til diarré l Maveguiden.dk
Årsager til diarré

Årsager til diarré

mIcon_information

Overordnet set skyldes diarré en påvirkning af en eller flere af de ni faktorer, der betinger og påvirker den normale tarmfunktion: drikkevaner, spisevaner, fysisk aktivitet, behandling med lægemidler, fysisk, psykisk og socialt miljø, tarmvævets iltning og ernæring via blodet, tarmbevægelser, passageforhold i tarm, bækkenbundsmusklerog bugpresse. 

Diarré er ofte en ledsagersygdom

Diarré kan have en simpel årsag, men er ofte ledsagesymptom til sygdom – denne mulighed skal først udelukkes i samråd med din læge. Ved kronisk diarré, som ikke skyldes en sygdom, er det nødvendig at finde årsagen, f.eks. i din livsstil, da det ellers ikke er muligt at behandle diarréen. I nogle få tilfælde kan årsagen ikke findes, og diarréen behandles ud fra symptomerne. Læs mere om behandling af diarré her.

Typiske årsager til diarré

Der er flere konkrete ting, der kan være årsag til, at du får diarré. Her kan du læse om de mest almindelige syndere:

Årsager til kronisk diarré

Længerevarende diarré kan være forårsaget af forstoppelse, skyldes en medfødt, hyperaktiv tarmfunktion eller være livsstilsrelateret, bl.a. påvirket af spisevaner, drikkevaner og fysisk aktivitet.

Diarré, som varer længere end 2 uger, kan være forbundet med flere sygdomme – du bør derfor kontakte din læge, hvis du har kronisk diarré. Bemærk, at der ikke altid ligger en sygdom til grund for diarré.

urolig_mave

Behandling af diarré

Der er flere former for behandling af diarré f.eks midler som hæmmer tarmbevægelserne.

Læs mere

mIcon_intimacy

Endetarmsgener pga. diarré

Diarré kan irritere huden omkring endetarmen. Se hvilke midler som kan lindre analkløe og irritation.

Læs mere

viatris_logo

Du forlader Allergiguiden.dk

Ved at klikke på "Fortsæt" nedenfor, forlader du dette Viatris-tilknyttede websted for at komme frem på et tredjepartswebsted, der udelukkende er ansvarligt for dets indhold.