Sådan undgår du juleforstoppelse l Maveguiden.dk
Sådan undgår du juleforstoppelse

Sådan undgår du juleforstoppelse

Syng, dans og grin dig til en veltilpas mave – trods julens fristelser

Af Gerd Johnsen, specialsygeplejerske SD.

Skønne, overdådige julefrokoster, hjemmelavede småkager og godter gør julen til en udfordring for vores maver. Og hvert år hører vi nye historier om indlæggelser på grund af overspisning og forstoppelse. Men ekspert Gerd Johnsen fortæller, at det er lettere, end vi tror at få maven helskindet igennem december – uden at ødelægge julehyggen. Her deler hun ud af sine bedste råd.

Selvom maven og sidebenene bliver ekstra udfordret i julemåneden, behøver du ikke afholde dig fra julebordets mange glæder. Helt enkle ting som en hurtig svingom, en sang eller et godt grin mellem retterne kan være nok til at holde mavekneb og forstoppelse fra døren. Det råd kommer fra sygeplejerske Gerd Johnsen, som har mere end 36 års erfaring på området.

December er en udfordring for vores maver, men det er også en fantastisk måned, hvor en masse gode madoplevelser luner i en kold og mørk tid. Derfor skal man ikke forsage julens glæder, selvom man har tendens til at få bøvl med maven. Det gælder blot om at tage sig nogle få og simple forholdsregler i december, og lytte til sin krop. Så kan man altid genoptage den sunde livsstil efter jul, siger Gerd Johnsen.

Gå efter pålægget

Det er en god ide at skære ned på mængden af brød, når du er til julefrokost. Spis i stedet mere af pålægget og de varme retter, som oftest er hjemmelavet, råder Gerd Johnsen, der, måske lidt overraskende, også råder til at holde lidt igen med væskeindtagelsen under julegildet.

- Folk har det med at spise meget brød, når de er til julefrokost. Men det er ikke hensigtsmæssigt, for fibrene i brødet får maven til at svulme op, så der bliver mindre plads til andet mad. Det er denne store udspiling af mavesækken, som i værste fald kan forårsage ildebefindende, men det kan også give mindre ilt til hjernen, og man føler sig ikke attraktiv. Derudover skal man tænke over den væske, man indtager, da der er grænser for, hvor meget maven kan rumme. Så nedsæt væskeindtagelsen under måltidet, så der er plads til maden og husk så at drikke vand efter måltidet, råder Gerd Johnsen.

Når julefrokostens første retter er spist, er det en god ide at tage en svingom. Din mave har nemlig svært ved at arbejde, hvis du sidder stille i længere tid af gangen. En hurtig dans, en sang eller en lille gåtur mellem retterne vil derfor lette fordøjelsen og gøre plads til de næste godter fra julebordet. Gerd Johnsen råder også til, at man et par gange under julefrokosten standser op og mærker efter, hvordan maven har det. Er der virkelig plads til det sidste stykke flæskesteg, eller er det nu, det er tid til at kapitulere?

Hvis uheldet er ude

Hvis uheldet er ude, og du får mavekneb og forstoppelse, er det vigtigt at reagere hurtigt og få problemet løst inden de næste julearrangementer står på døren.

- Man kan løse problemet hurtigt via et afføringsmiddel fra apoteket, eksempelvis tage 5 dråber med natriumpicosulfat til sengetid – så er der afføring næsten morgen. Det handler jo om at have det sjovt med venner og familie, og det har man altså ikke, hvis maden fra de sidste fester stadig er i tarmen og man ligner en i 9. måned, siger Gerd Johnsen.

Hygge med de nærmeste og dejlig mad er en vigtigt del af julen, som vil være synd at få spoleret af forstoppelse og mavekneb. Så lyt til din krop, snup en svingom eller opvasken og trøst din mave med, at julen kun varer en uge.

mIcon_pilljar

Afføringsmidler

Afføringsmidler virker på forskellige måder f.eks. på tarmbevægelserne eller lokalt.

Læs mere

mIcon_checklist

Tjek dit afføringsmønster

Du kan anvende afføringsskalaen og afføringsskemaet til at tjekke dit afføringsmønster.

Læs mere

viatris_logo

Du forlader Allergiguiden.dk

Ved at klikke på "Fortsæt" nedenfor, forlader du dette Viatris-tilknyttede websted for at komme frem på et tredjepartswebsted, der udelukkende er ansvarligt for dets indhold.