Guideline til VAS-Regula og afføringsskemaet l Maveguiden.dk
Guideline til VAS-Regula og afføringsskemaet

Guideline til VAS-Regula og afføringsskemaet

- sådan bruger du redskaberne i din hverdag

Af Gerd Johnsen, specialsygeplejerske SD.

Afføringslinealen

VAS-Regula afføringsskala – også kaldet afføringslinealen – er et værktøj til hurtigt at identificere, hvilken type afføringsproblem du har ud fra afføringens konsistens og udskillelsestype. Hvis du eksempelvis har normale pølser og normal udskillelse, så er du en 4/10. Læs mere om afføringsskalaen her.

Find den rette behandling

Uanset om du selv vil regulere din tarmfunktion, når du har afføringsproblemer, eller om du foretrækker at gå på apoteket, til lægen, hjemmesygeplejersken eller på hospitalet, så er det vigtigt at vide, hvilket afføringsproblem der er tale om. Er det forstoppelse, diarré eller ufrivillig afføring? Når afføringsproblemet er på plads, kan den rette behandling sættes i værk.

På bagsiden af afføringslinealen er der forslag til afføringsmidler og antidiarrémidler ud fra konsistens og udskillelse. VAS-Regula afføringsskalaen viser ikke noget om årsager til afføringsproblemer.

Afføringsskema

For at få løst dit afføringsproblem kan det være en fordel at registrere dit afføringsmønster over kortere eller længere tid. Det er vigtigt, at du bliver klog på din egen tarmfunktion. Vi er ikke ens, og i en del tilfælde kan det være en stor opgave at finde netop det eller de rette livsstilsting samt de afførings- eller stoppemidler, som løser problemet. Nogle gange er det let at regulere tarmfunktion ved afføringsproblemer, og i andre tilfælde kan det tage flere uger. Her vil afføringsskemaet være en stor hjælp. Læs mere om de 9 faktorer, som har indflydelse på din fordøjelse.

Her er 5 fordele ved afføringsskemaet

 1. Det giver hurtigt overblik over, om du når de mål, du har sat for konsistens af afføring, udskillelsesmåde, tidspunkt for udskillelse og antal gange pr. døgn.
 2. Det er langt lettere at tale om dit afføringsproblem, når du kan sætte tal på. Eksempelvis er det meget svært at sige, at man har grødet afføring med ufrivillig afføring i bukserne. Det er væsentlig lettere at sige – jeg er 6/12. Hvis man er 0/8 – altså ikke har afføring – så er det også meget tydeligt for sundhedsmedarbejderne eller forældre, at der skal gøres noget nu. 
 3. I afføringsskemaet skal der kun noteres tal og signering, således at ét skema dækker mange uger og måneder, hvis der kun er afføring 1 gang dagligt. Har du afføring f.eks. 5 gange i døgnet, dækker et afføringsskema kun få uger. Her vil det være meget tydeligt, at regulering/behandling skal revurderes.
 4. Afføringsskemaet kan anvendes til at sætte mål for regulering/behandling, evaluering og ved revurdering.
 5. Afføringsskemaet kan enten anvendes som registrerings- eller dokumentationsværktøj. Det findes i pdf-fil, som kan udskrives her.

Brugervejledning i afføringsskemaet

 1. Hav afføringsskemaet klar
 2. Sæt tal på din konsistens og udskillelsesmåde
 3. Skriv uge nr./årstal yderst til venstre på skemaet – ud for linjen, hvor du noterer udskillelsen
 4. Skriv klokkeslæt og afførings-/udskillelsestype. F.eks. 4/10
 5. Hvis du er sundhedsmedarbejder, skriver du dine initialer
 6. Husk, at alt, der kommer ud af anus, skal noteres
 7. Gem dine skemaer, til du skal til læge/sygeplejerske, og tag dem med til konsultation
 8. Tjek jævnligt dit skema for, om du har nået dine mål for konsistens af afføring, udskillelsesmåde, tidspunkt for udskillelse og antal gange pr. døgn

Download artiklen "Guideline til VAS-Regula og afføringsskemaet" i en pdf-version.

mIcon_information

Det afslører din afføring

På vores afføringsskala kan du se, om der er tale om forstoppelse, forstoppelsesiarré eller diarré.

Læs mere

mave_illustration_dansk

Hvad er din tarmpassagetid?

Tarmpassagetiden er den tid det tager at fordøje din mad. Det kan være nyttigt at vide, hvad din passagetid er, hvis du lider af afføringsproblemer.

Læs mere

viatris_logo

Du forlader Allergiguiden.dk

Ved at klikke på "Fortsæt" nedenfor, forlader du dette Viatris-tilknyttede websted for at komme frem på et tredjepartswebsted, der udelukkende er ansvarligt for dets indhold.