Afføring

Afføring

afføring, sort afføring

Der kan være forskel på afføringens farve og konsistens fra person til person, uden at det behøver at betyde, at der er noget galt. På samme måde kan hyppigheden af toiletbesøgene variere – nogle mennesker har afføring tre gange om dagen, mens andre har det hver tredje dag. Begge dele er normalt og behøver ikke være tegn på hverken sygdom eller usund levevis. Hvis du vil tjekke din tarmpassagetid, så kan du læse mere her.

Afføringens farve

Den brune farve, som afføring ofte har, skyldes tilstedeværelsen af galde – det er mængden af galde, der afgør afføringens farve, som kan variere fra lys til sort. Galde produceres af leveren, koncentreres og opbevares i galdeblæren og udskilles i tarmen for at hjælpe med fordøjelsen af maden. 

Rød, gul, rød, grå og sort afføring

Vær særligt opmærksom på rød, rødbrun, sort, lerfarvet/grå, lys og gul afføring, samt hvis du oplever vedvarende farveændringer af din afføring. Dette kan indikere helbredsmæssige problemer, og du bør derfor gå til lægen. Dette gælder også, hvis du finder blod i din afføring.  

Konsistensen

Hvis du har brug for hjælp til at identificere graden af diarré eller forstoppelse – og hvordan du skal behandle tilstanden – kan du bruge den såkaldte VAS-Regula® afføringslineal. Den inddeler afføring i 7 typer konsistens samt i 5 former for udskillelse. Og det er ved at sammenholde disse to faktorer – konsistent og udskillelse – at du kan finde ud af, hvad dit problem er, og hvordan du skal behandle det.  

Afføringsskalaen

afføringstyper, forstoppelse, normal afføring og diarré
De syv afføringstyper er: De fem former for udskillelse:
Type 1: Forstoppelsesdiarré Type 8: Kan ikke udskille afføring
Type 2: Hårde knolde Type 9: Svært at udskille afføring
Type 3: Hårde pølser Type 10: Normal udskillelse
Type 4: Normale pølser Type 11: Svært at nå på toilettet
Type 5: Pølser, tynd afføring Type 12: Kan ikke holde på afføring
Type 6: Grødet afføring
Type 7: Vandtynd diarré

Læs mere om hvordan du kan anvende afføringsskalaen