Endetarmsgener

Endetarmsgener

mand med analkløe

Langt de fleste danskere i alle aldersgrupper oplever på et tidspunkt i deres liv at have gener i endetarmen – og det gælder for både mænd og kvinder. Det er sjældent noget, som man taler højt om. Som regel er det helt ufarligt, men det kan være stærkt generende i hverdagen og forårsage flere smerter. Hvis det er et vedvarende problem, kan det være med til at forringe livskvaliteten. De mest almindelige endetarmsgener er hæmorider, revner og analkløe, som kan opstå f.eks. pga. forstoppelse, irriteret tyktarm, ufrivillig afføring eller diarré.

Hvordan bliver du fri for gener i endetarmen?

Gener i endetarmen går i mange tilfælde over af sig selv, særligt hvis du kan fjerne årsagerne såsom forstoppelse eller diarre. Du kan derfor gøre mange ting for selv at hjælpe dit fordøjelsessystem på rette vej.

  • Indfør gode toiletvaner – regelmæssighed, ro og god tid er alfa og omega 
  • Sid korrekt på toilettet  
  • Dyrk motion hver dag – f.eks. lange gåture
  • Spis mad med flere fibre i, og husk at drikke rigeligt med væske 
  • God hygiejne omkring endetarmen

Kontakt din læge, hvis du har gener i endetarmen over en længere periode. Oplever du blod i afføringen, skal du også kontakte din læge. Der findes midler mod gener i endetarmen i håndkøb og på recept. Se, hvilke produkter som kan lindre endetarmsgener.